Tips och råd vid målning och vaxning med  Annie Sloan Chalk Paint ™

När du kommit hem med din Annie Sloan Chalk Paint ™ kan du om du vill följa mina råd för ett bra resultat.

1. Börja med att njuta av att du slipper tråkigt underarbete så som slipning och kämpande med sandpapper. Färgen fäster på nästan allt och du kan måla på trä (både obehandlat och lackat) metall, porslin, terrakotta och tyg. Är ytan riktigt blank så gör du bäst i att slipa den först.

2. Skaka burken innan du öppnar den och rör sedan om så att allt pigment blandas ut. Om du tycker att färgen ser tjock ut kan du späda den med vatten eftersom den är vattenbaserad.

3. När du börjar måla är det bra om du koncenterar dig på en begränsad yta i taget eftersom färgen torkar snabbt. Du kan alltså inte gå tillbaka och måla på en yta som börjat torka för då kan det bli kornigt.

4. Måla ett eller två lager, torktiden är bara 30-40 minuter, så du kan få färdigt ditt jobb snabbt.

5. Så snart färgen är torr kan du börja vaxa. Har det blivit t.ex. rinnmärken så slipa bara med ett fintkornigt sandpapper och måla i lite med färgen igen.      

6. Vaxet lägger du med fördel på med ett linnetyg eller ett tjockt bomullstyg. Se till att tyget inte luddar av sig i vaxet. Du kan även lägga på vax med en vanlig pensel eller en särskild vaxpensel. Torka bort överflödigt vax direkt och låt sedan det vaxade stå i ett dygn, minst över natten. Här gäller samma sak som vid målningen, koncenterar dig på en begränsad yta i taget.

7. När vaxet absorberats ordentligt på ytan kan du låta den vara som den är för att få en mattare finish. Vill du ha en blankare finish så polerar du den vaxade ytan med en ren tygtrasa. Om det är något du vill ändra på så kan du alltid måla med färgen ovanpå vaxet för att sedan vaxa igen.

8. Njut av ditt färdiga alster och känn glädje över det fina du målat och vaxat med Annie Sloan Chalk Paint™.

 
Har du frågor eller funderingar så hör av dig!

Lycka till!